A Kutatás-kötet 25. oldalán a következő részletben szóba kerül Gustave Courbet neve:

„… a látvány lenyűgöző. Ha Courbet-ban több bátorság lett volna, akkor nem csak egy sima szőrös puncit festett volna meg polgárpukkasztás gyanánt, hanem egy ilyen nedvezőt. – Szép vagy – mondom neki felnézve –, kár, hogy nem látod magadat.

De aztán eszembe jut valami. – Várj – szólok, kirohanok megint a fürdőszobába, behozok egy kis tükröt és alárakom.

– Hogy tetszik?

Egy darabig bámulja, megfogja, megigazítja, hogy jobban lásson, aztán gyorsan a kezembe nyomja. – Fúj – mondja. – Ronda. Gusztustalan.”

Itt van Gustave Courbetnak A világ eredete című képéről szóló egyik wiki-bejegyzés: https://hu.wikipedia.org/wiki/A_vil%C3%A1g_eredete

A párizsi Musée D’Orsay múzeumba, 2016-ban bevonult a kép elé egy csinos nő, és leült, mégpedig úgy, hogy felhúzta feltűnő, aranyszínű ruháját, nem volt rajta bugyi, oldalra támasztotta a lábait és láthatóvá tette a vagináját.

A Librarius internetes folyóiratban, Tillinger Zsófi így kommentálta az eseményt:

Deborah de Robertis, fiatal luxemburgi művésznő úgy döntött, kimozdítja a túlságosan unatkozva bámészkodó kiállításlátogatókat és Courbet: A világ eredete című műve alá arany flitteres ruhában bevonult, majd vagináját teljesen szabaddá téve, széles terpeszben a földre ült. Ez az aktus és a reakciók visszaadták világba vetett hitemet. A közönség vastapsa és dörgő ovációja már önmagában mutatja, hogy a legtöbben megértették a provokációt. A festményen már fel se tűnik a női nemi szerv, viszont a múzeum kellős közepén, hús-vér valójában már teljesen más a helyzet. Nem hiszem, hogy Courbet-nak ezt a nyers és kitárulkozó képét valaha is fogadták volna ilyen tapsviharral, mint de Robertis magánakciójakor. A múzeumőr viszont azonnal közbelépett és beállt a művésznő lába közé, hogy eltakarja. Pár perccel később a rendőrség őrizetbe vette szeméremsértésért a luxemburgi rebellistát.

Aki magánakciónak vagy értelmetlen húzásnak tartja a performanszt, téved. A női test művészi, kétdimenziós megjelenítése, még ha nem is absztraháló, egyáltalán nem provokatív, míg ugyanebben a közegben (és nem egy pornóoldalon) a meztelen, csupasz női nemi szerv látványa ráébreszt minket, mennyire kényelmes átutazók vagyunk a múzeumokban. Biztonságos izoláltságunkat semmi nem töri meg. Eddig. Gratulációk Deborah-nak.

A vagina-feltáró esemény a következő 6 perces videón tekinthető meg (4:15-ig érdekes): https://www.youtube.com/watch?v=Vh4y1PJ2RWE