Szereplők

A NŐK című regény központi figurája egy Gábor nevű férfi. Kora 25 – 40 év között van, s bár bölcsész diplomával rendelkezik, régiségkereskedéssel foglalkozik.

Mivel a történeteiket megosztó személyek – a szerzőhöz közel álló barátok – hasonló gondolkozású, karakterű és viselkedésű emberek, nem okozott nehézséget személyiségüket egyetlen közös alakba sűríteni.

Látszólagos magabiztossága ellenére Gábor kiegyensúlyozatlan, önmagát kereső figura. Abban reménykedve, hogy hasznosítani tudja őket, nem riasztják meg a testi-lelki kihívások. Érzékenyen reagál rájuk, de úgy a kihívások, mint a maga reakciói megítélésében meglehetősen bizonytalan.

A regény további fontos figurái erősen eltérő viselkedésű, kultúrájú és egzisztenciájú nők. Egymástól messzemenően különböző karakterűek és sorsúak. Alfabetikus sorrendben történő bemutatásukat elsősorban az indokolja, hogy a regény körbe-forgása miatt (lásd a „Körregény” fejezetet) lehetetlen kronológiailag kezdő és végpontot kijelölni. Másrészt egyes szereplők mások között, több alkalommal, véletlenszerűen is feltűnnek; nyomon követésük zavaró és értelmetlen lenne.

Nemcsak munkájukat, hanem képzettségüket és érdeklődésüket tekintve is sokfélék; azonkívül, hogy nőiességükben megnyerő figurák (a férfi főszereplőt mindenesetre sikerül megnyerniük), semmiféle közös skatulyába nem lehet besorolni őket.

Életkorukat (a regényben tárgyalt időszak alatt) valamint foglalkozásukat a következő táblázat tartalmazza:

 

név életkor foglalkozás
Alexa 22-28 akrobata (rúdtáncos)
Anna 28 művészettörténész, galériatulajdonos
Edina 25-35 kereskedő
Emma 25 vállalkozó
Gerda 20-23 sportoló, pénzügyi szakember
Gyöngyi 17-20 gimnáziumi, egyetemi tanuló
Hédi 28-35 koreográfus, táncosnő
Irén 30-35 bölcsész, diplomatafeleség, titkárnő
Judit 33 politikus
Juli 28 tanár
Kati 18 tanuló, sportoló
Laura 23-30 divattervező
Léna 27-32 múzeumi munkatárs, színésznő
Luca 25-32 közgazdász, butikos
Magdi 42 múzeumi restaurátor
Mari 30 szobrászművész
Noémi 18-20 eltartott
Orsolya 30-32 kereskedelmi felsővezető
Paula 30-31 bármixer
Réka 23-25 filmes
Sára 24-34 kereskedő
Szilvi 17-32 varrónő, postai alkalmazott, kurva
Tilda 30 festőművész
Viki 25-32 divattervező
Viola 26 testnevelő tanár, edző

 

A történetekben Gábor legjobb barátjaként, mint állandó mellékszereplő, gyakran megjelenik egy Vértes Tamás nevű figura.

A fentiek mellett a regényt számos mellékfigura színesíti. Néhány ezek közül: volt ökölvívó, masszőr, vak újságíró, építészmérnök, egy-egy osztrák régiség- és szönyegkereskedő, színházi rendező, magyar és német festőművész, költő, görög milliárdos, több színész, építési vállalkozó, guatemalai egyetemista, politikus, amerikai régiségkereskedő, lengyel menekült, filmrendező, sekrestyés, egyetemi tanár, könyvvizsgáló, német bankvezér, stb.